Välitilinpäätös TEKin Nuorten valtuustokaudesta

TEKin valtuuston nykyisestä vaalikaudesta alkaa olla jo kaksi kolmannesta taputeltuna, ja tulevana keväänä häämöttävätkin valtuustovaalit. Nykyisellä valtuustolla on edessään vielä kaksi valtuuston kokousta. Päätimme TEKin Nuorissa koota itsereflektiota varten listauksen, “välitilinpäätöksen”, kuluneen valtuustokautemme aloitteista ja tekemisistämme:

Tasa-arvon asialla

TEKin Nuorissa olemme jo pitkään ajaneet perhevapaiden tasa-arvoa, erityisesti yhtäläisesti palkallisia perhevapaita työehtosopimuksiin. Tällä hetkellä tilanne yksityisellä sektorilla on se, että synnyttäjä saa 3 kk palkallista perhevapaata, mutta ei-synnyttäjä-vanhempi vain yhden viikon (tutustu ongelmaan tarkemmin täällä). Keväällä 2021 teimmekin epäkohdan korjaamiseksi valtuustoaloitteen.

Noin periaatteen tasolla neuvottelujärjestömme YTN ja JUKO ovat ajaneet 3 kk palkallisia perhevapaita kaikille vanhemmille, mutta käytännössä tavoitetta ei ole nostettu erityisen korkeaksi prioriteetiksi. Tänä vuonna YTN ja JUKO ovat nostaneet perhevapaiden tasa-arvon vahvemmin keskiöön sekä neuvottelupöydissä että julkisessa viestinnässään. Kunnissa ja valtiolla saatiinkin ei-synnyttäjille pidemmät palkalliset perhevapaat virka- ja työehtosopimuksiin. Syksyllä nähdään, saadaanko sama aikaan myös yksityisellä sektorilla. TEKin Nuorissa pidämme jatkossakin ääntä aiheesta, jotta tasa-arvo pysyy AY-liikkeen prioriteeteissa. 

Tasa-arvo on muutenkin ollut toimintamme keskiössä. Yhtenä sivujuonteena olemme yhdessä opiskelijoiden valtuutettujen kanssa käyneet keskusteluita TEKin johdon kanssa -mies-päätteisten tehtävänimikkeiden (asiamies, lakimies, luottamusmies jne.) ongelmallisuudesta. Myös TEKin johdossa oli tunnistettu nimikkeiden ongelmallisuus, mutta rakkaista ja totutuista nimikkeistä luopumisessa on mennyt tovi. Valtuustokauden aikana YTN onkin päättänyt siirtyä luottamusmiehistä luottamushenkilöihin, ja lukuunottamatta alueasiamiehiä kaikki TEKin tehtävänimikkeet ovat nyt sukupuolineutraaleita (työehtoasiantuntija, juristi jne.). Lisäksi olemme kirjoittaneet blogiimme tasa-arvoon liittyvistä teemoista, mm. palkkatasa-arvosta työelämässä.

Haastetaan nykytoimintaa

Keväällä 2022 teimme valtuustossa aloitteen, jossa vaadimme TEKin johtoa/hallitusta tekemään julkisen ulostulon Akavan suuntaan varhaiskasvatus- ja hoitotyön kriisin ratkaisemiseksi. Aloitteemme ydinkysymys oli: “Miten TEK voisi tukea ja edistää sitä, että meillä TEKiläisillä ja kaikilla suomalaisilla on hoitajia sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisia tukena tulevaisuudessakin?” TEKin hallitus käsittelee aloitetta valtuustokokouksien välissä, ja saammekin vastauksen aloitteeseen marraskuun puolella seuraavassa kokouksessa. 

Kevään 2022 kokouksessa tuimme myös Vaasan valtuutettujen aloitetta, jossa toivottiin TEKin tarjoavan paremmat etäosallistumismahdollisuudet tapahtumiinsa. TEKin Nuoret näkivät etäosallistumisen tärkeänä vaihtoehtona, sillä se tukee TEKin hiilineutraaliustavotteita ja tekee toiminnasta yhdenvertaisemman mm. hoivavastuiden tai terveyteen liittyvien matkustusesteiden osalta. Kokouksen jälkimainingeissa otimme myös Twitterissä kantaa TEKin verkkolehdessä julkaistuihin Sture Fjäderin puheisiin palkkaerojen kasvattamisesta. 

Valtuustokausi jatkuu vielä kahden kokouksen ajan, ja TEKin nuoret toivovatkin saavansa ajatuksia ja näkemyksiä evästykseksi TEKin jäsenistön puolelta. Valtuustotyö jatkuu nykyisen kauden jälkeenkin, ja TEKin Nuorilla onkin käynnissä pohdintaa siitä millaisilla teemoilla lähestytään tulevaa valtuustokautta.

Millaisia teemoja TEKin Nuorten seuraajat toivoisivat TEKin Nuorten ajavan valtuustokauden viimeisissä kokouksissa? Ehdotuksia voi heittää mm. sosiaalisen median viestikentissä!

Tuuli Miinalainen ja Juho Salmi

Jätä kommentti