Olin jo jonkin aikaa seurannut, että TEK tekee erinomaista ilmastovaikuttamista: ajatusjohtaja ilmastokeskustelussa ja näkyvä toimija ilmastotapahtumissa. Erityisen hienoa oli se, että TEK osallisti vaikuttamistyössään asiantuntevia ja ilmastoaktiivisia jäseniään laajalti ja tehokkaasti.
TEKin ilmastopolitiikan kärjet olivat päästöjen hinnoittelu ja teknologianeutraali ympäristöpolitiikka. Tämä siis tarkoitti sitä, että päästöverot ja päästöoikeuksien hinta nostettaisiin pitkällä tähtäimellä niin kovaksi, että se kannustaisi vähentämään päästöt nollaan – ja niiltä osin kuin se ei ole mahdollista, kustantaa hiilen sitominen. Poliitikkojen ei silloin tarvitsisi ottaa kantaa, millä keinoin päästäisiin hiilineutraaliin yhteiskuntaan, vaan verotuksella ja muulla sääntelyllä ohjattu markkina hoitaisi homman kotiin.
Tämä vaikuttamistyö selkeästi tuotti hedelmää, kun EU-maat lopulta sitoutuivat seuraavien vuosien aikana nostamaan päästöverot niin ylös ja tekemään päästöoikeuksista niin kalliita, että sillä pystyttäisiin kustantamaan oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Heti tämän päätöksen jälkeen alkoi tapahtua!
Työskentelin silloin energia-alan yrityksessä. Meillä käynnistettiin päätöksen myötä välittömästi investoinnit vähähiiliseen energiatuotantoon ja monivuotinen muutosohjelma, jossa fossiilisten parissa työskentelevät täydennyskoulutettiin vähähiilisen energian osaajiksi. Heidät siirrettiin uusiin tehtäviin sitä mukaa, kun fossiilisiin perustuva tuotanto ajettiin alas kannattamattomana. Rekrytoinneiltakaan ei vältytty. Samalla huomasin, että toimialalle putkahteli valtava määrä uusia puhtaan teknologian yrityksiä.
Tämän myötä alettiin vihdoin ottaa riittävän suuria askelia kohti Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita. Voisi sanoa, että TEK oli jäsentensä voimin ratkaisemassa ilmastokriisiä ja luomassa edellytykset sille, että tekniikan akateemiset valjastettiin ekologiseen jälleenrakentamiseen.
Tämä kirjoitus on osa TEKin Nuorten visiot -sarjaa, jossa unelmoimme, miltä TEK ja työelämä parhaimmillaan voisivat näyttää. Lisää visioita löydät blogistamme: tekinnuoret.fi/artikkelit